19 January 2009

Filmele de sambata seara

Sambata a fost seara de filme.


Am inceput cu Vicky Cristina Barcelona. Pe cat de mult le-a placut baietilor filmul asta, pe atata mi s-a parut mie de penibil. In primul rand m-a scoooos din miiinti obsesia lu' Juan Alfonso Daniel Garcia Julio ala: "speak Engliiiish!" Nu inteleg deloc de ce femeia trebuia sa vorbeasca in engleza in conditiile in care erau numai ei doi, spanioli sadea, si mai ales in conditiile in care o barfeau pe americanca din casa lor. Lucatoni m-a acuzat ca nu inteleg eu parodia, idee la care m-am strepezit toata. Adica eu, EU sa nu inteleg parodia?? Care parodie? Pe vremuri, apreciam ascutimea dialogurilor lui Woody Allen, inteligenta cu care se miscau personajele in situatii casnice absolut banale, facandu-ma sa traiesc povestile lor, sa ma implic, sa sustin si sa acuz; scenariul era intotdeauna fluent si coerent, glumele reusite si simple.
Sambata am vazut un film cu o poveste neverosimila, cu glume proaste si cu o umbra din priceperea lui Allen de a spune povesti despre cupluri.
Cat despre parodie, e maaaare distanta intre acest Vicky Cristina... si Take the money and run, dupa parerea mea una dintre cele mai reusite satire despre societatea americana, despre educatie si reintegrare, despre false modele. Acolo, da, am reusit si eu sa gust umorul lui Allen. Dar nu ma astept sa mai scoata ceva macar decent.


Dupa aceea am vazut Slumdog Millionaire, care are cateva defecte, dar e catchy. Cam siropos, e drept, fooooarte neverosimil, mai ales pentru noi, europeni care isi cauta destinul din asternuturi in asternuturi. E greu de inteles si totusi asa e - indienii au un fel diferit de a vedea iubirea si destinul, ca intr-un dans caruia nu te impotrivesti. Mai demult vorbeam cu Lucatoni despre filosofia asta a indienilor si despre cum eu ii vad mai fericiti, mai impacati tocmai ca urmare a acestor pseudo-limitari. Atunci ne-am certat, el nu intelege iubirea asa. Daca nu suferi, daca nu alegi, daca nu doare, daca nu curge sange, daca nu alergi, daca nu fugi, daca nu speri, daca nu plangi, ce fel de iubire e asta? Ce fel de fericire e asta?
Si totusi, am avut impresia ca el s-a bucurat mai mult de Slumdog..., a intrat mai adanc in povestea pe alocuri cusuta cu ata alba, ca un sari de matase galben pai.
Mie Slumdog mi-a placut pentru snapshoturile din realitatea indiana, pentru imaginile copiilor care cersesc pe strazi, pentru isteria creata de aparitia unui artist de cinema (acesti artisti care sunt un fel de zeitati urbane in India), pentru vecinatatea pur fizica a cladirilor de sticla si otel cu mii de cutii de carton jerpelite. Pentru asta mi-a placut filmul. Pentru povestea de dragoste indiana, pentru povestea de succes, pentru povestile cu gangstareala locala, nu.

15 comments:

B said...

nu pot sa cred ca n-ai inteles parodia .. :)

EgoN said...

bine draga, iti caut de-acuma drame ce se petrec in bucatarie si pe holuri de institutii de stat, nu in castelase din spania sau prin india.
ce zici, bagam un film ca "scene din viata conjugala" al lui bergman?
sau niste certuri a la cassavetes? ;)

Delia said...

cat de tare, si eu am vazut sambata seara vicki... si mi-a placut si nu prea!!! insa nu ma pot supara pe woody. e drept ca-i prefer scrisul mai mult insa....

Ramona Gabar said...

Liare, n-am inteles si pace!! deci nu mi s-a parut amuzant, da? nici inteligent, nici jucaus, nici catchy. nada.
Luca, eu bag oricand filme de la categoria grea. si sfarsitul de la Eclipsa pe care ni l-a aratat Leo duminica, si cadre luuuungi si sfasietoare, si plictiseala din Noi Albinoi si ce vrei tu. dar sa nu ma insulte Woody cu facaturi d-astea!
Haha, Delia, da' cine-i si Woody asta? ca si filmul dinainte a fost megapenibil. si sa ma mai lase in pace cu femeile lui fetis, pe care le pune sa joace niste siropuri. na, ca m-am enervat!

Anonymous said...

@Ramona: Haide haide ca ultimul film a lui Allen (daca ne referim la Cassandra's Dream) nu a fost rau. Face partida cu Match Point. Este reversul. Uite, Scoop este un film penibil.
@EgoN: Tocmai aseara m-am uitat la "Faces" a lui Cassavetes. Certurile lui sint geniale in absurditatea lor.

Ramona Gabar said...

da, da, pai la Scoop ma refeream, dar memoria nu m-a ajutat, ca are si creierul sistemul lui de autoaparare. ala chiar e un film prost, am scris si eu despre el mai demult putin. Cassandra's Dream n-am vazut, dar se poate sa fie ok. caut si zic.
vezi ca dl Cristi (Egon) e mare fan Casavetes, asa ca aici e de mancat o paine pe subiect, haha. poate facem o sueta sau chiar o seara tematica, de ce nu?

EgoN said...

@ra: da, 'faces' e minunat!!! :) vezi si shadows, minnie and moskowitz, woman under the influence, love streams, opening night.
@ Ramona & everyone who wants to be invited : facem seri tematice. uite, 'lake tahoe' (http://www.youtube.com/watch?v=R-MA-d9cvks) mi-ar placea sa-l revad cu voi :)

Delia said...

si eu sustin casandra's dream. asta e chiar de teapa lu woody:). scoop..e asa..dragut si devorabil.

Ramona Gabar said...

ah, pe mine Scoop m-a scos din minti mai tare ca Vicky Cristina... trebuie sa vad Cassandra's...

Matei Badea said...

daca nu pornesti cu asteptari mari Vicky Cristina Barcelona e un film placut. cu muzica draguta si locuri frumoase ... e bun pt duminica la pranz. mi se pare genul de film care nu te incarca in nici un fel. cand se termina esti relaxat. cam atat.
mi-a placut mai mult Slumdog Millionaire desi inca am credinta ca baiatu ala se droga cu lecitina ...

costel said...

haide mai ca e frumos vicky cristina
e despre barcelona

dar tre sa vad si eu take the money and run
imi lipseste din colectia de woody allen

dar cele mai misto sunt annie hall, manhattan si deconstructing harry
parerea mea

EgoN said...

no 'zelig' on your list? :((

topul meu woody ar fi:
1. zelig
2. manhattan
3. crimes and misdemeanors
4. match point
5. annie hall
6. husbands and wifes
7. manhattan murder mystery
8. everyone says i love you

& restul...

costel said...

si zelig
si everything you always wanted to know about sex and .....

Anonymous said...

@EgoN: Oh, prima data am vazut Husbands (jumatate,ca ora era prea in noapte ca sa mai procesez), dupa care A women under the influnce. Am revenit la Husbands. Iar apoi Gloria, The Killing of a Chinese Bookie. Cele de care spui tu, nu le-am vazut si nici nu le-am gasit. ;(

B said...

si eu votez cu zelig