12 September 2008

Eseuri de indragostit


Am auzit de la toti cititorii lui de Botton ca Eseuri de indragostit ("Essays in love" in original) e mai buna ca Sex, shopping si un roman. Desi la inceput nu m-a prins atat de tare cum ma prinsese Sex, shopping..., trebuie sa recunosc ca pana la urma m-am indragostit de ea mai tare.

Daca Sex, shopping... prezinta relatia din perspectiva unei femei, Eseuri de indragostit este scrisa prin ochii barbatului.

Povestea incepe simplu, cu o intalnire atat de improbabila incat se pune intrebarea daca a fost destin sau a fost cu adevarat intamplare.

"In credinta noastra naiva, nu faceam decat sa ne aparam impotriva ideii ca am fi putut foarte bine sa iubim pe altcineva, daca computerul liniei aeriene ar fi jonglat altfel cu lucrurile - gand de neconceput atunci cand dragostea este atat de strans legata de unicitatea celui iubit. Cum sa-mi fi imaginat ca rolul pe care Chloe a ajuns sa-l joace in viata mea ar fi putut la fel de bine sa fie asumat de altcineva, cand eu de ochii ei ma indragostisem, de felul ei de a-si aprinde tigara si de a saruta, de a raspunde la telefon si de a-si pieptana parul?"

"Proust povesteste despre Mahomed al II-lea care, simtind ca se indragosteste de una din femeile din harem, a ucis-o imediat, pentru ca nu dorea sa fie incatusat spiritual de cineva. Neputand face asa ceva, renuntasem de mult la speranta de a fi autosuficient. Iesisem din camera mea si iubeam pe cineva - astfel asumandu-mi riscul de a-mi baza viata pe altcineva."

"Anxietatea de a iubi pe Chloe era partial anxietatea de a ma afla in postura in care motivul fericirii mele putea sa dispara cu usurinta, putea sa-si piarda interesul, sa moara sau sa se marite cu altul."

Finalul acestei disectii prin viata de cuplu este unul care m-a cucerit definitiv. E perspectiva barbatului parasit care se simte incapabil sa-si recladeasca universul in lipsa ei, care traieste intre fantomele amintirilor cu Ea, imaginea barbatului care traieste ca intr-un halou de sticla unde nimic nu-l mai atinge, in care nici un sentiment nu mai respira. Mi-a placut cand el spune ca optiunea cea mai onesta ar fi sa se sinucida, ca ar fi singura reactie cu adevarat sincera.

E o carte tulburatoare din cel putin un motiv: se va potrivi cu siguranta cel putin uneia din povestile de amor traite de oricare barbat pe care il cunosc.

2 comments:

ortho said...

Hello, interesting book review. I wonder if it reflects my life story?

Ramona Gabar said...

for sure it will.... try it and let me know! :)