07 September 2008

De la mare

Inspre si de la mare inapoi am calatorit cu un cuplu de la care am auzit cel mai bestial schimb de replici pe tripul "filosofia cuplului".
El zice: Avem si noi gel de dus sau ceva de genu'?
Ea zice: Da, normal ca avem( ("pentru ca m-am ocupat eu sa iau" s-ar fi inteles)
El: Uite vezi, d-asta e buna o relatie stabila: nu trebuie sa te mai ocupi de toate detaliile.
Ea: Da, iar eu nu mai trebuie sa ma gandesc cu ce ajung la mare (calatoream cu masina lui).
M-am gandit bine si e chiar asa: o relatie stabila sau o casatorie e un fel de contract in care fiecare se obliga sa contribuie cu ceva ce-l poate interesa pe celalalt. Pentru ca oricum sunt in perioada Alain de Botton, am inceput sa inteleg si sa deprind niste mecanisme care, macar teoretic, ar trebui sa faca relatia de iubire si de cuplu un pic mai inteligibila.
Cand o relatie majora se termina, evident ca iti lipsesc gesturi, un fel de a vorbi, intimitatea unor atingeri, a unor jocuri inventate si exersate doar in relatia aia. Dar e corect sa admitem ca iti lipseste participarea celuilalt la contract. Poate suna prea pragmatic, dar e al naibii de adevarat. In plus, iubirea nu supravietuieste de una singura, pentru ca nu traieste intr-o lume ideala. Intr-o lume in care cineva trebuie sa faca si piata, si bagajul pentru calatorii, sa duca si gunoiul, iar mai tarziu si copiii la gradinita, e stupid sa nu o gandesti ca pe un contract social foarte confortabil. A fost amuzant sa dau peste niste oameni care verbalizeaza convingerea ca traim in cupluri pentru ca ne-ar fi mai greu singuri, nu neaparat din cauze profund psihologice si sentimentale, cat din cauze organizatorice.
Despre Vama Veche in septembrie, cu doar 3 carciumi ramase in picioare pe plaja, nu e mult de zis. A fost amuzant sa ii revad pe vechii mei amici la un loc, Raileanu-Stamatin-Pungovschi pozandu-se "porno", "razboinic" si "seducator" la malul marii, Vanghi trezindu-se din mahmureala cu povestiri despre Istanbul, unde ma pregatesc sa fac o calatorie, Biuxi plimbandu-se fara tinta ca de obicei si toti revenindu-si cu greu dupa nopti lungi.
As pune poze daca as avea, ca doar erau 3 fotografi in grup. Cica le primesc mai incolo.

3 comments:

Unknown said...

Te-ai gandit bine. Exista o carte pe tema asta - sexul, casatoria si mai stiu eu ce din perspectiva economica. O idee poti sa gasesti si aici: http://www.google.ro/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&url=http%3A%2F%2Fwww.spc.uchicago.edu%2Fprc%2Fpdfs%2Fmichae03.pdf&ei=GdbESOmDH4m-0gW_vbzJCw&usg=AFQjCNEV7aM2kSWxgVfYsygFG_JdKk3d_w&sig2=n96-bQbXDyjnGyKacDsVxA

Ramona Gabar said...

e un pic cam bruta abordarea pur economica.
pentru mine, sunt atat de multe variabile, incat nu m-as hazarda sa rezum totul la functional si economic. au si astea o mare importanta.
insa eu cred deopotriva in influente mistice (coincidenta vs destin, de ex.), profund psihologice, urbane, economice, de status, educatie, perspectiva asupra umorului, etc, etc.
ufff!!! e complicat. de botton a simplificat putin lucrurile, demonstrand ca acest balaur cu 99 de capete care e relatia de amor nu-i chiar asa de fantastic.

Cocstel said...

Ce linii confuze intre dragoste si autosugestie...pfff. Insa fericit cel ce se poate minti etern pe sine!