08 September 2008

Pentru oameni demoralizati si pentru unul in mod special

Mi se pare incredibil cum oameni dupa care ma dau in vant au o parere semi-distructiva despre ei insisi. In timp ce altii, ale caror calitati trebuie cautate cu lupa, se umfla in pene si se cred cei mai buni, frumosi, destepti, sinceri, minunati.
Daca am avea posibilitatea sa ne privim din afara pentru doua zile, sa ne urmarim reactiile, sa ne analizam sentimentele, poate ca ni s-ar indrepta astigmatismul sufletesc care ne face sa parem lebede sau ciori cand de fapt suntem mai toti randunele.
Ceea ce apreciez cel mai mult la oameni este sinceritatea, faptul ca nu incearca sa fie sau sa para ceva anume, si observ impacientata ca oamenii se reconditioneaza dupa caz, uneori in rau. Ca un Opel vechi din '70, vopsit in roz si decorat cu neoane si sirene de plastic, unii dintre noi se vad drastic uratiti. Un prieten drag mi-a prezentat azi o perspectiva demoralizanta a felului in care se percepe pe el insusi. Pentru ca mi-e drag de el pana la cer si inapoi si pentru ca e cu adevarat o persoana magica, as fi vrut sa-l pot scutura si sa-i pun in fata o oglinda cat casa. "Uite, asta esti tu! Nu monstruletul pe care iti imaginezi ca-l vad ceilalti, ci aceasta persoana sensibila, minunata, cultivata, cu a carei prietenie ma mandresc!"
Acest post este dedicat unui singur om si curajului pe care trebuie sa-l capete pentru a se privi in detaliu. Va fi mai simplu dupa aia, va fi mult mai simplu.

3 comments:

Cocstel said...

Propriile mori de vant invinse fac diferenta intre persoane si personalitati.
"Fii atent atunci cand esti impreuna cu fratii sa nu te sarguiesti a te arata pe tine mult mai drept decat ei in vreo privinta oarecare altfel vei savarsi doua rele: in primul rand ii vei rani pe aceia prin mincinoasa si falsa ta sarguinta, iar in al doilea a rand, tie nu-ti vei dobandi decat numai slava desarta."
Smerenia e un dar, nu o povara...

Anonymous said...

pentru ca stiu despre cine este vorba nu pot decat sa-ti dau perfecta dreptate.
cred ca putina dragoste si incurajarile de rigoare din partea persoanei iubite o sa ajute mult.
dragostea poate sa faca minuni in cazuri dintr-acestea

Anonymous said...

comment edit: daca nu este dragoste, o sa vina.
dar toate la timpul lor
"rabdare si tutun" cum spunea nea' Marin Preda