12 March 2008

Orasele mele ca niste femei I

Cum ar fi orasele mele daca ar fi femei? Cum le vedeti voi pe ale voastre, sunt cuconite pudrate si parfumate, sunt cumva elegante, sau dimpotriva, sleampete si un pic bolovanoase?

Berlinul e o fata urbana, cu freza afro si haine colorate. Are o pasiune teribila pentru acadelele cu dungi verzi si rosii, pe lung. Are o colectie de palarii, dar nu mai poarta nici una de cand si-a facut haircut afro. Merge cu bicicleta la munca (munceste intr-o librarie) si asculta funk. Are cele mai cool haine din lume si nu rateaza nici un festival de muzica hip. Nu-i frumoasa, dar are ceva al ei, drept pentru care o curteaza o multime de cool guys. E un pic freak si fumeaza droguri usoare.

Budapesta e o femeie frumoasa de pica, cu parul lung, castaniu, lucios, cu sprancenele frumos croite si cu ochii verzi. E devoratoare de barbati, iar marea ei pasiune este sa colinde barurile in cautarea companiei masculine pentru acea seara. Fumeaza port-tigaret si poarta esarfe lungi si ciorapi mati. Asculta jazz. E apetisanta. De fapt, e trista. Iubirea vietii ei a fugit acum 12 ani cu o frantuzoaica de doua ori mai batrana.

Atena e o cucoana din neam mare, dar....scapatata. Se imbraca in haine total ridicole, pentru ca sunt demodate si pe ici-colo mancate de molii. Merge din cand in cand la anticariat si mai vinde cate o podoaba de pret, ca sa mai aiba cu ce-si duce zilele inca vreo doua luni. Atena stie multe, ca a invatat la scoli inalte, si e inca o femeie frumoasa, cu trasaturi fine. Pacat ca e cam zaluda.

Amsterdam e cea mai cocheta femeie usoara din lume. E de o eleganta desavarsita, e slaba si fragila ca o libelula. A incercat totul. N-a avut niciodata nimic. Nu si-a dorit niciodata o familie. Nu viseaza cai verzi pe pereti, traieste pentru a se bucura de extazul prafurilor albe. Se ofera pentru lucruri care se masoara in grame.

Viena a copilarit la campie, inconjurata de cai si fluturi, s-a maritat cu un licentiat in istorie, iar acum traieste intr-o casa albastra cu perdelute rosii, intr-un oras de munte. E destul de trupesa, dar nu-si face probleme. Ii place sa mearga cu sania trasa de cai si in general nimeni n-a vazut-o niciodata suparata. E mereu zambitoare, merge cu miscari line si uraste aglomeratia. Am auzit ca are doi copii, dar nu i-am vazut niciodata.

Barcelona e cea mai razgaiata printesa din lume. Ma rog, se iarta, dat fiind ca e copil, desi multi clatina din cap si zic ca ar fi bine s-o struneasca cineva din timp. Tatal ei, regele, o copleseste cu daruri si dragoste. Nu trebuie decat sa intinda mana ei alba si un pic durdulie si sa arate inspre ceea ce-si doreste. E fermecatoare, cu buclele ei aurii si gurita micuta ca un punct roz, imbracata in rochite de bal chiar si atunci cand se plimba prin parcul castelului. E vesela si nu e om sa-i poata rezista. E o printesa rebela, pentru ca ascunde sub perna discuri cu charleston si carti despre iubiri interzise.

Bucuresti nici nu stii daca e femeie. Oamenii se uita insistent dupa ea, incercand sa-i giceasca sexul. E totusi o femeie apropae de 40 de ani, insa fata ei e aspra si privirea haituita. A fost inselata si abuzata de mai multe ori decat isi poate aminti. Cara dupa ea doi copii din flori: baietelul e bolnav si inapoiat, insa fetita e atat de frumoasa....

No comments: