07 February 2008

Gramatica homeopata

Acest post i-ar placea lui Matei, daca n-ar avea prezentarea proiectului peste o saptamana si ne-ar citi vreodata. Bafta, Matei, sa faci un castel frumos!

In limba romana (si nu numai), chinchilla are cam aceeasi soarta amuzanta ca si shaorma. Cum ar veni, ursitoarele le-au zis la nastere cam asa: "Vei fi cunoscuta sub nenumarate chipuri, iar nimeni nu va putea spune exact care este adevarata-ti infatisare. Oricine va fi liber sa te reinventeze dupa chipul, asemanarea si imaginatia sa. Cautarea pe Google va returna rezultate multiple cu fiecare dintre aceste alter ego-uri, iar Wikipedia insasi va avea dubii in privinta regulilor de ortografie."

Acestea fiind zise, semintia omeneasca s-a conformat si a blagoslovit-o pe prima cu urmatoarele variante: shaorma, shawurma, shaworma, shaurma, saorma, saworma, sawurma, shavorma. Care lista ramane deschisa imaginatiei.

In timp ce a doua a primit urmatoarele nume si porecle: chinchilla, chinchila, sinsila, cincila, shinshila, shinshilla. Idem.

Am putea adauga, cu mandrie, acestei liste, un exemplu pur autohton: oua si dativ-genitivul oualor cu urmatoarele forme amuzanto-schizofrenice: oo, oa, uaua, oalor, oolor, oalelor, uaualor, uaualelor, oolelor. Ibidem.

In plus:
1. Am primit de la domnul meu Versetele Satanice, dar mai am vreo douazeci de mii de pagini despre hobbiti de parcurs inainte de a o putea citi.
2. Mihaela Radulescu a aparut saptamana trecuta la o petrecere cu o blana de chinchilla lunga pana la glezne, in valoare de 50.000 de euro. Se estimeaza ca au fost sacrificate in acest scop cateva sute de animale. Doresc sa ii urez pe aceasta cale #$^%^***** pe ********* si &&(*&*^%^$$. Si de la Mini, soricelul din sufrageria mea, care subscrie si zice sa ii mai transmit si ###grrrr$$$^&****(^$#%.

Morala: Un sac de plastic, o grebla si niste cizme de cauciuc nu te fac ecologist. Si nici una bucata Toyota hibrid. Doar usitoarele au puterea.

2 comments:

Anonymous said...

http://14februariehug.blogspot.com/

Crisa said...

Nu insela Lord of the rings cu nici o alta carte, pentru ca iti spun sigur ca nu mai revii la ea. E asa frumoasa, bucura-te de ea!