27 November 2008

Ce cărţi aţi dăruit? Ce cărţi aţi dărui? Ce cărţi aţi primit?

Leapsa primita de la Urmuz si data mai departe cui o prinde. Este vorba despre acele carti care circula, pe vapor, pe tren, pe avion sau pe metrou, dintr-o pereche de maini in altele, impachetate frumos sau rasfoite deja. Acele carti care trec de la mine la tine sau invers, cadouri uneori subtile, alteori comode.


Asadar, am fost indemnata sa dezvalui care sunt milioanele de carti pe care pretindeam a le fi primit cadou. In fapt, zisesem ca am primit de la prietenul Cristi milioane de carti, dar nu voi incepe listarea cu el.
Las finalului ce-i mai greu.

Am primit, asa cum marturiseam, muuuuult mai multe carti decat am daruit, dupa cum urmeaza:

Sora Cristina a daruit: Stapanul Inelelor de Tolkien, Ecclesiastul lui Foarta, Amerika lui Kafka in germana!!



Iulia a adus din tari straine si a daruit The melancholy death of oyster boy de Tim Burton; chiar in seara asta am aflat de la Marius Chivu ca foarte curand va aparea in romana in traducerea sa, ceea ce e minunat, nu?


Roli a daruit: Omul care isi confuda sotia cu o palarie de Oliver Sacks, Versetele satanice ale lui Rushdie si un imens atlas geografic (care totusi nu m-a ajutat deloc la organizarea pamantului in continente, tari, orase sau strazi, cartiere, puncte de interes)



Marc Triborn a daruit o antologie Calvin & Hobbes si Norwegian Wood de Haruki Murakami.


Cretzu a daruit: Minunata lume noua de Huxley si Uriasul bun si prietenos de Roald Dahl.


Raul a daruit: Raul de Jan Guillou



Cristi Luca a daruit: Alain de Botton - Eseuri de indragostit si Sex, shopping si un roman, Ratacirile fetei nesabuite de Llosa, Povesti despre nebunia obisnuita de Bukovski (pe astea intr-un fel sau altul am evitat sa le mai returnez, ca nu erau chiar cadou), Submarinul erotic de Brumaru, Filosofia pentru bufoni, Fellini despre Fellini, Adio, Berlin de Isherwood, Micul Print de Serban Foarta, Malone moare a lui Beckett, Cum repara soldatul gramofonul de Sasa Stanisic, Printese date uitarii sau necunoscute, versuri de Lechermeier traduse de Foarta, cu ilustratii bestiale de Rebecca Dautremere. Si probabil mult altele care nu-mi sunt acum la indemana.


Intrucat am muncit cu daruire, am primit si de la fabrica unde muncesc niste carti, printre care cele mai dragi sunt in poza.


Mai am aceste doua Roald Dahl, pe care stiu sigur ca le-am primit, dar nu mai stiu de la cine si asta ma cam necajeste. Dar m-am obisnuit sa traiesc asa. Si mai sunt sgur multe alte carti care zac in biblioteca, ascunse privirilor mele iscoditoare, care 'cearca sa le dibuiasca pentru a le trage in poza si a le face sa iasa din picoteala de dupa citire.



De daruit am daruit carti putine si atent verificate, mirosite, gustate. Imi aintesc in mod sigur ca am daruit sotronul-rayuela lui Cortazar. Cristi n-a citit-o nici pana in ziua de azi, caci se pare ca are nevoie sa intre in starea de transa exceptionala. Haha. Chiar. Merita.

As darui si voi darui tratatul de pisicologie. As darui albume de arta de toate felurile, cu nuduri, albume de pictura erotica, de sculptura, de film. Imi plac albumele ca au poze. As darui vederi si fotografii, colaje, postere, abtibilduri, semne de carte cu animale. Nimic serios. As darui carti pentru copii si carti cu benzi desenate. Istoria pantofului si istoria parfumului. Kamasutra. Marchizul de Sade. Alice in tara minunilor, da. Micul print. Da. Manualul profesionistului de go. Dictionar de scrabble.

10 comments:

zarathustra said...

da stai ma, p-astea le-ai primit de curand, daca da inseamna ca ai de stat cateva zile bune p-acasa, sau era vorba in general de carti primite? singurele carti primite au fost alea de la premiu prin gimnaziu, literatura canonica, deloc digerabila, iar cand vine vorba de carti daruite singurele de care-mi aduc acu' aminte sunt tot de sade, asa cum ai zis si tu, si cele 120 de zile si justine, dar nu te indemn sa urmezi calea mea pentru ca n-am fost privit cu ochi buni dupa, sau poate ca erau persoanele nepotrivite, cine stie?..

Ramona Gabar said...

nu le-am primit in ultimele doua luni. dar, facand sumarul, 90% din ele au ajuns la mine in ultimii doi ani.
Sergiu, daca vrei, predau leapsa. e vorba de carti pe care le-ai primit si pe care le-ai daruit. evident, despre care iti amintesti.

Urmuz said...

M'ai năucit. Clar!
Atunci trebuie să mai facem o leapşă: ce obiecte bizare aţi primit.

Ramona Gabar said...

haha, m-as baga, ca suna bine, dar depinde ce intelegem prin "bizare". am primit animale, obiecte fara utilitate dar dragute, unele chiar incomode, dar nu stiu daca-s chiar bizare. insa, clar, hai sa facem o leapsa cu obiecte ciudatele. am cateva.
oricum, pentru ca plec la Brasov in cateva ore, o sa pot scrie de-abia luni seara. asteptam pana atunci textul Dvs?

Crisa said...

Deci, soro, cum esti! Charlie and the Chocolate Factory e de la mine, pentru ca il ai tu pe usa si il iubesti mult!
Eu pe tine in schimb nu!

Urmuz said...

Ramona,

vă aştept :)

Rareș said...

Ce-mi place Huxley ciufulit :) De cititor înrăit.

Ramona Gabar said...

Crisule, nu ma uri, cel putin din doua motive: 1. sunt amnezica, am mai zis si se stie; 2. sunt mai mare si imi datorezi atata respect. hahaha!!!
Urmuz, voi declara totul, in amanunt, la intoarcerea pe meleagurile natale.

Vlad Catuna said...

de carti furate nu se vorbeste aici?

Ramona Gabar said...

cu parere de rau recunosc ca n-am furat in viata mea o carte. pe unele am uitat sa le inapoiez, c'este vrai, dar nu-i chiar....furat! Nu???