25 May 2008

Filme si filme

Ramona nu o mai iubeste pe Scarlett Johanson, dar a inlocuit-o cu o femeie de serviciu care viseaza


Vineri am inceput cu un tur printre scurtmetrajele premiate la NexT. Mi-a placut mult Polska Road Movie, care comprima in 30 de minute foarte multe rasturnari de situatie si indicii surprinzatoare. Ce incepe ca nostalgia unei prietenii din tinerete se termina ca dezamagirea unei tradari tacite si asumate umilitor. Iar finalul schimba din nou polii dramei - marea dezamagire nu este insa unde o ghicisem, ci intr-o neimplinire care te condamna la o singura optiune, si aia nefericita.
Visele unei femei de serviciu este in acelasi timp amuzant si subtil. Mi-a placut foarte mult, e foarte simplu, corect, fara artificii si gesturi dramatizate. E asa cum trebuie sa fie un film despre oamenii simpli si despre ce inteleg ei din brizbrizurile vietii de lux.

Foarte amuzant a fost Tokyo Jim, care, desi nu da cu tine de pereti si nu te fericeste cu vreo perspectiva neasteptata a vietii, macar te binedispune cu o poveste care ni s-ar putea intampla tuturor (e cam stanjenitoare, asa ca va doresc sa nu ajungeti in aceasta camera de hotel):




Duminica am ajuns la cel mai nou film al lui Woody Allen, care m-a dezamagit. Un film care incepuse promitator s-a transformat in cea mai banala poveste detectivistica Agatha Christie like, care nici macar nu m-a amuzat, asa cum reuseste cateodata Woody Allen (Take the money and run ma amuza teribil de fiecare data cand il vad). Si nu, imi pare rau, dar Scarlett Johanson nu e macar frumusica in filmul asta, ca sa nu mai zic ca are o anticochetarie studiata, combinata cu un accent ciudat, care m-au scos din minti. Woody Allen este tarat intr-o poveste in mod cu totul neverosimil si se da tatal unei fete pe care tocmai o cunoscuse doar ca sa o ajute sa gaseasca un criminal de care ea sfarseste prin a se indragosti si a nu-l mai banui, in timp ce el se inversuneaza sa-l dibuiasca. Agatha Christie basic. Unde mai pui ca mosul e magician, prestidigitator, deci spuneti-mi mie, in lumea reala, printre oamenii cu care iesiti la cafea, cine e prestidigitator?? Va invit sa va uitati la afis si va asigur ca asa e filmul. Ca o reclama la un supermarket de familie sau la un cabinet de planificare familiala.

No comments: