23 January 2008

Sper ca Julia Kristeva a meritat sau cum ajungi la 8 puncte penalizare in doar doua saptamani!

expozitiunea: miercuri. plec spre serviciu si ma gandesc sa opresc pe drum sa imi iau cotidianu' cu carte si evenimentu' cu film. opresc la city mall (ca doar locuiesc in zona rezidentiala si am mall la scara blocului) , parchez in rand cu alte mashini, activez scutul de invizibilitate, respectiv avariile, incui mashina si o iau la fuga printre tramvaie inspre chioscul de ziare.
intriga: "auzi?!", aud din spatele meu... aud. ma intorc. doua dudui cam pe la 21 de ani fumand intr-un logan alb imi comunica arogant ca nu pot lasa mashina acolo. si mai aroganta le intreb in ce calitate imi comunica informatia. de politista la brigada rutiera, imi raspunde una. pai si unde va sunt uniforma, ecusonul si obligatia de a va prezenta, de a va da jos din mashina, etc intreb io senina si zambind. tanara zice ca asta e problema ei si ca sa mut mashina. io zic ca asta nu e problema mea si ca sa imi lase amenda in geam si mie si celorlalte zece mashini daca e ceva, ca io ma grabesc. ea zice (tot de pe scaunul din dreapta al mashinii, tot in civil, tot fumand) ca o sa imi gasesc mashina ridicata cand ma intorc (pai cum sa o mai gasesc, daca mi-o ridica? ma gandesc io). io raspund haioasa: pai io ma intorc in 5 minute, grabiti-va atunci. plec.
desfasurarea actiunii: cumpar ziarele, ma intorc la mashina. duduia, imbracata in uniforma de politista de circulatie (tantana!!!) ma astepta langa mashina. io ma fac ca nu inteleg, o ocolesc si intru. ea se apropie, io vezi Doamne, nu observ si pornesc motoru'. ea imi face semn sa deschid geamu' io il deschid si o privesc senina. ea se lanseaza intr-o avalansa de tipete si nerespirari despre cum exista o diferenta intre oprirea interzisa si stationarea interzisa (asa si? am sustinut io altceva?) si despre orash si trafic si participanti si ce zice ea e important si ce vrea ea sunt actele mele si tipa si tipa si nu respira si io zambesc. io zic ca nu inteleg ce vrea si ca de ce are o problema cu mine care am stat pe avarii 5 minute pe cand nenii aia de langa mine sunt parcati acolo de aseara. ea zice ca ce vina are ea ca aia nu sunt la mashina ca sa ii amendeze, io intreb ce vina am io ca io sunt la mshina. ma intrerupe si tipa, se enerveaza si transpira. io zambesc si ii zic ca nu-i dau nici un act pana nu se prezinta, pana nu imi zice de ce imi cere actele si pana nu ma lasa sa o intreb cateva lucruri. ea se enerveaza, io sunt haioasa.
punctul culminant: duduia stanciu ca se prezinta, comunica prin statie ca are nevoie de "intariri" si raspunde "afirmativ" cand capitanu' victor o pune sa confirme. io izbucnesc in ras si ma simt ca in filmele cu banditi. ii zic sa dea prin statie si semnalmentele mele ca io cu ea nu vorbesc pentru ca tipa, urla si nu face sens si ma duc singura la urmatorul politist care sigur va fi mai calm si mai rational. ea imi cere actele, io nu i le dau. ea zice ca imi da amenda io zic ca nu i-o platesc si ca este nepoliticoasa si agitata si deci nepotrivita pentru meserie. ea zice ca ma duce la politie io zic ca o dau in judecata. dar ca inainte ii dau actele, daca se linisteste si nu mai tipa. ea zice ca asta e serviciu ei la fel cum si io am serviciu meu. io zic ca la serviciu meu nu tip la clienti si ii mai zic si eterna replica ca doar e platita din slariul meu. ea zice ca si ea plateste taxe si salarii. io zic ca pe al meu nu il plateste cu siguranta si cu toate astea uite ce frumos ii vorbesc si chiar zambesc. ea incepe sa tremure si ii dau lacrimile. io ma simt prost si ii dau actele. imi cere si restu' asigurarii ca asta din geam nu e asha vizibila si rovinieta, io ii arat si trusa medicala, triunghiul reflectorizant si vesta, acuma ca s-a linistit. intelege ironia se enerveaza iara, pleaca la mashina ei undercover cu actele mele, plangand.
deznodamantul: amenda 50 RON (decent), 2 puncte penalizare pentru stationare interzisa(care e altceva decat oprirea interzisa, va amintiti), dupa cum este mentionat in procesul verbal: "a oprit voluntar si cu buna stiinta autoturismul...... in intersectie sau la mai putin de 25 m de coltul intersectiei, stanjenind circulatia in zona". io ma induiosez la 'stanjenind" si semnez. ea isi cere scuze ca a fost nervoasa, io ii zic sa nu se mai enerveze asa usor si sa nu mai planga, ca io nu am vrut sa o supar, ea imi zice ca nimeni nu a sfidat-o asha si ca de ce nu am respect, io ii zic ca nici ea nu a avut dar gata, suntem in regula. ea tremura in timp ce imi inmaneaza procesul verbal, eu o incurajez. ne zambim si ne uram reciproc o zi buna. ea tipa amabil dupa mine, ca daca vreau sa platesc e un CEC aproape pe giurgiului. eu ii zambesc, ii multumesc frumos si ii fac cu mana in timp ce ma indepartez. maine daca o vad tot acolo, ii dau flashuri si ii zambesc. :)

PS: Restul de 6 puncte penalizare, le-am obtinut de la agentu' filip (care nu iarta greselile facute intentionat! ha!) acum vreo 2 saptamani, cand intr-un mare stil si cu foarte multa clasa, am iesit de pe Verona (de la Carturesti cum ar veni) si am facut stanga spre Univ, taiand toate liniile duble si siderand organele abilitate care m-au urmarit si m-au amendat corespunzator.

2 comments:

Crisa said...

Am citit nuvela cu mare atentie si am notat toate replicile haioase, cu scopul sa le invat si sa le zic si eu cand o fi cazul. Sa fie intr-unc eas bun!

Anonymous said...

Mi-e dor de tine si de zilele noastre cu mult soare...esti cea mai haioasa persoana pe care o cunosc...in afara de mine, evident!!!

ILEANA