17 November 2010

maya deren. narcotic

mi se intampla din ce in ce mai rar sa raman hipnotizata in fata unor imagini si sa revin cu picioarele pe pamant dupa minute bune de uimire. dar mi s-a intamplat ieri, am intrat intr-un soi de transa delicioasa pe care nu am cum sa nu o transmit mai departe.
totul a inceput cu un interviu cu cei de la atari teenage riot, in care unul din ei o mentiona, printre alti artisti care il impresioneaza vizual, pe maya deren. pentru ca regizoarea era intr-o companie celebra de fotografi si alti regizori care imi plac si mie, m-am intrebat imediat eu de ce nu stiu nimic despre ea. am intrat pe imdb, am lamurit misterul - femeia a facut film prin anii '50 - si am cautat foarte putin increzatoare titlurile de pe imdb pe youtube.
surpriza! maya deren e pe youtube, iar primul scurtmetraj pe care l-am vazut este probabil si cel mai bun dintre cele postate. meshes of the afternoon este un soi de vis narcotic fabulos. nu-mi amintesc de cand n-am mai ramas, in liniste, pe intuneric, muta si surprinsa dupa un film. da, era si seara, iar muzica si atmosfera se poate sa fie mai potrivite pe inserare.
exista imagini si stari care nu pot fi descrise in cuvinte. deci nu le voi descrie, dar voi posta aici visul acesta dement, dupa care e bine sa aveti la indemana o tigara. asta daca vibram in acelasi registru, pentru ca, se stie, frumusetea e in ochii privitorului...


5 comments:

zum said...

aa, nu m-am gandit niciodata s-o caut pe youtube! ce ametita :)
sa cauti si 'In the Mirror of Maya Deren', documentar despre ea, cred ca ti-ar placea. eu asa am auzit de Maya, am vazut aproape intamplator documentarul asta.

mihaela said...

aer cu diamante:
http://www.youtube.com/watch?v=BzxZVyl833c

Ramona Gabar said...

Zum, o sa caut, sunt oricum in cautarea si devorarea a tot ce a facut. Sunt surprinsa ca mi se potriveste atat de bine si ca o gasesc atat de tarziu.....

Unknown said...

Buna , sunt o blogarita noua si as dori sa facem link exchange intre blogurile noastre .
Adresa blogului meu este http://bazdac.web-dex.net

Multumesc!
Contact: bazdac@gmail.com

PS: astept un raspuns de la tine .

RCA Ieftin said...

Chiar ca e tare! 10x for share!