14 May 2010

tatarak - iubire absoluta

Dupa ce anul trecut ramaneam fermecata zile intregi de Plajele lui Agnes, de nostalgia lui coplesitoare, jucausa, colorata, anul asta preferatul meu absolut de la FFE este Tatarak al lui Andrzej Wajda.
Prin comparatie cu celalalt film foarte bun pe care l-am vazut la festival, Das weisse band, Tatarak aduce in plus apropierea de personaje. E atat de intim monologul Krystynei, incat pare ca-l privesti, pe ascuns, prin gaura cheii, avand astfel acces, pret de cateva minute, in sufletul personajului. E cutremurator pentru ca disperarea are un sambure atat de concret (spre deosebire de filmul lui Haneke, unde nu stii exact de unde vine pericolul), atat de prezent, incat pare ca poti sa-l atingi.
Construit pe doua planuri diferite, filmul reuseste sa te implice la fel de mult in ambele povesti, desi intelegi de la inceput conventia ca una dintre ele e film (un film in film in care crezi si pe care ti-l apropii - asta da dovada de maiestrie!).
Poate energia fantastica a filmului vine si din faptul ca monologul Krystynei e real, e scris chiar la moartea sotului ei, care s-a petrecut pe cand filma pentru Tatarak. E o cusatura care vine cumva peste modelul initial al hainei filmului, ca un fel de ornament naucitor. Desi ornamentele ar trebui sa fie mai degraba colorate si vesele, uite unul care miroase a disperare.
Si cand in monologul Krystynei, coplesita de moartea sotului ei, se strecoara pasajul de mai jos, eu, evident, raman hipnotizata. E magic.

"I-am pastrat numarul de telefon si il sun din cand in cand. Obisnuiam sa-l sun tot timpul."

3 comments:

Gabriel said...

Interesant Das weisse band, dar nu-l consider foarte bun. Am vazut filme nemtesti mult mai bune.

als said...

ce ma bucur k ti-a placut 'tatarak'! are ceea ce-i lipseste lui 'weisse band' = emotie.

ps ai vz cumva si 'vittorio d'?
ps2 am niste betty boops lisboete pt tine ;P

Ramona Gabar said...

n-am vazut vittorio d, dar inteleg ca trebuie sa-l caut. :)
si yay, o astept pe betty boop sa vina la mine! desigur, ea e dependenta. dependenta de als, care trebuie s-o aduca la bucuresti cu avionul.
sa te bucuri de viata lisboeta, domnule! chiar daca asta inseamna o intarziere a lui betty. te imbratisez.