25 July 2009

trist

M-a intristat textul lui Andrei Plesu din Dilema... de saptamana asta. Nu ca imi da mana sa judec, dar mi se pare cel mai nedrept text al lui Plesu pe care l-am citit.
Cat despre textul lui Mihail Neamtu, cateva pagini mai la dreapta (indeed, mai la dreapta), nici nu pot sa comentez. Ma revolta numai faptul ca un tanar care, in mod evident, nu are cultura muzicala, urbana, pop (spre deosebire de Marius Chivu si als) se pomeneste sa disece un fenomen muzical.
Nu mai zic ca argumentele lui sunt dezlanate si firave, pentru ca nu mai are rost, atata timp cat omul nu stapaneste chestiuni elementare, cum ar fi topica frazei, ortografia sau acordul subiectului cu predicatul.
Trist. :(

13 comments:

Alexandru said...

Trist, într-adevăr.

Sigur că Mihail Neamţu şi Traian Ungureanu au dreptul să-şi exprime opiniile despre MJ. Dar, la fel, Marius Chivu şi Alex Leo Şerban au dreptul să spună de ce cred că opiniile cu pricina sînt greşite sau ridicole, mai ales că sînt : ) - replicile lor nu se abat cu nimic de la codul Dilemei, invocat de Andrei Pleşu.

Să lăsăm la o parte consideraţiile despre muzica şi dansul lui MJ - M. Neamţu spune (în replica din Dilema) că miza articolului lui e în altă parte: ”am ales să tratez un fenomen mediatic drept simptom al transformărilor culturale radicale din sînul unei civilizaţii” - şi să luăm afirmaţiile următoare:

- ziarele vestice au căutat să ”împăieze mai departe spectrul terifiant al unui asurzitor vid existenţial” (ce beţie de cuvinte...);

- ”Prin faptul că n-a ştiut niciodată ce hram poartă, Jackson defineşte în mod pregnant evoluţia noţiunii de multiculturalism” (din cîte ştiu, multiculturalismul înseamnă afirmarea identităţilor, nu disoluţia lor);

- „Iubind” un asemenea personaj, timpurile noastre au ajuns, filozofic vorbind, să mizeze totul pe diferenţă, refuzând conceptul de identitate stabilă (nu înţeleg de ce M. Neamţu, şcolit în umanioare, crede în identităţi stabile);

- ”Unde se ascunde stima de sine a Occidentului în aceste clipe?” (fără comentarii);

- ”Pregăteşte cultura de masă eutanasierea acelei părţi virile de cultură vestică?” (care o fi partea ei 'feminină'?);

- ”În lumea controlată de MTV, Atomic sau Etno-Folk...” (ce scenariu!)

- ”...Occidentul nu se va trezi din captivitatea idolatră decât printr-o presiune venită din afară” (M. Neamţu în ipostază mesianică);

Cum să iei afirmaţiile de mai sus altfel decît ca pe nişte enormităţi? Şi de ce să le aperi de ironiile meritate cu ”asupra de măsură” - ”vituperări vaticinare” şi altele? : )

De remarcat ce a înţeles ”rapid” M. Neamţu din replica lui Alex Leo Şerban: ”în jurul unui 'star planetar' este dezirabil consensul.”

Cîtă condescendenţă! Adică toate părerile diferite de a lui M. Neamţu se aglutinează într-o masă informă de laude, bocete şi isterii. Sau, cum spune Andrei Pleşu despre Marius Chivu - ”Tipologic, o astfel de reacţie aparţine galeriei de fani şi fane care, cînd apare în scenă Elvis Presley, plîng, ţipă şi leşină.”

Aşa că şi mie, Ramona, articolul lui Andrei Pleşu mi se pare foarte nedrept.

als said...

merci, ramona.
dl neamtu a avut amabilitatea de a posta pe blogul sau raspunsul pe care l-am dat 'dreptului (sau) la replica':

http://grupareaaproape.wordpress.com/2009/07/15/lachrim%c3%a6-antiqu%c3%a6-nov%c3%a6-idolul-si-doliul/

am considerat ca este excesiv sa mai public raspunsul meu in 'dilema', prelungind inutil o polemica ireconciliabila si fara sfirsit...

Ramona Gabar said...

Alexandru, e halucinant intr-adevar. eu n-am reusit sa urmaresc acel text pana la capat, pentru ca nu are logica in argumentare. in plus, cum spuneam sufera de mari probleme de frazare, ortografie, etc, ceea ce il face greu de citit.
Leo, as zice ca tu stii mai bine. cred ca - daca ai simti ca partenerul de discutie iti poate oferi ocazia unei controverse spumoase si inteligente - nu ai renunta usor la o distractie ca asta... so, I got it! ;-)

florin said...

Pai de ce e nedrept Plesu? mi se pare chiar echilibrat; pariez ca peste un an "bocetul mediatic" se va potoli si MJ va fi aratat cum este:"cateva calitati notabile" si multa exagerare. Dar acum se vb despre el de parca ar fi noul Mesia.

Alexandru said...

@Florin - Andrei Pleşu e nedrept pentru că articolul lui Marius Chivu din Dilema nu are absolut nimic de a face cu ”bocetul mediatic”, nici cu ”galeria de fani şi fane care, cînd apare în scenă Elvis Presley, plîng, ţipă şi leşină.”

Articolul, aici: http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=283&cmd=articol&id=11065

Şi Andrei Pleşu foloseşte 'carnavaluri de epitete', unele dure, ca să încondeieze anumite personaje şi nu i-a reproşat nimeni că se abate de la codul Dilemei. Nu înţeleg de ce Mihail Neamţu, cînd scrie un articol inept, ar trebui scutit de critici şi ironii - articolul e lipsit de tact; ideile din el, rudimentare, se reduc la nişte lozinci; dreptul la replică continuă în aceeaşi notă grosieră (vezi aluziile la cinema) etc.

als said...

nu vad pe ce se bazeaza unii & altii atunci cind il arunca pe m.j., precipitat, la 'lada de gunoi a istoriei' - ca sa folosesc un cliseu partinic: pe confirmarea posteritatii? alas, nu vom fi acolo sa aflam verdictul ;)

eu am scris - si repet - ca m.j. a fost cel mai influent personaj al ultimului sfert de secol. am scris-o, o repet si o semnez.
ce se va intimpla in urmatorii 25 de ani n-am cum sa ghicesc, ca nu-s baba omida...

Ramona Gabar said...

Florin, asta cu "noul Mesia" ai citat-o de undeva, sau face parte din argumentatia de tip Neamtu? in rest, Leo are dreptate: noi am fost aici sa vedem ca Lennon sau Sinatra au supravietuit timpului, mai departe nu putem decat sa ne hazardam...

raduenescu said...

cu adevarat trist e ca daca deschizi pagina www.mihailneamtu.com te intampina o ditamai carte editata de proprietarul site-ului si numita: In honorem Andrei Plesu. oricat l-ai iubi pe Plesu ti se cam apleaca. cred ca trebuia sa se abtina de la articolul asta. ar fi fost un lucru decent. in plus, pe mine ma oboseste excesul asta de latina. pe vremea mea era o limba moarta. cine si cand a inviat-o?

Ramona Gabar said...

mda, sumarizand, cam asta e concluzia - "ti se cam apleaca". se pare ca si cei mai grozavi oameni ajung intr-un punct in care sunt sensibili la ... limbutze, iertata fie-mi indrazneala! :)

florin said...

Nu citisem articolul lui MC, pe al lui Neamtu m-am uitat in diagonala, nu stiam nimic despre relatia lui cu Plesu; s-ar parea ca am intrat ca musca-n lapte.
@ramona n-am citat-o de nicaieri, I've wrote it in my own words :P

Ramona Gabar said...

Florin, bine ca s-a rezolvat cu bine! :))))

raduenescu said...

sa corectez si eu: latina era o limbutza moarta. acum e vie, viguroasa, mult prea folosita si un pic maronie - scuzata fie-mi indrazneala. :)

Ramona Gabar said...

:)))))))))) deh, limbutzele moarte devin incet-incet maronii. e pur si simplu legea firii, domnule!