22 August 2008

O carte fascinanta despre relatii banale


Alain de Botton scrie "o filozofie a vietii cotidiene". In cartea lui "Sex, shopping si un roman" diseca pana in amanuntele cele mai banale o poveste de dragoste obisnuita, o relatie ca atatea altele, ca mai toate, as spune.
Doi oameni se indragostesc, problemele apar. Viata casnica se taraste printre obstacole minore, facand uneori imposibil slalomul printre incompatibilitati mici sau mari, perspective diferite, rabufniri, refulari/defulari, sentimente ranite, promisiuni incalcate. Pana acum, n-a fost vorba de nici o tradare, decat poate pe cea a iubirii idilice, pentru ca florile gasite cu surpriza in fata usii sunt inlocuite de sedinte tarzii si de harababura domestica.
Cartea m-a prins cum nu ma asteptam. E o analiza psihologica a felului in care mentalul deconstruieste gesturi si atitudini, creand drame si frustrari acolo unde lipseste comunicarea. E o carte pe care fiecare o poate citi ca pe povestea sa de dragoste. Ni s-a intamplat tuturor. Alice si Eric suntem noi, in diferite etape ale vietii. Nu cred ca exista povesti de iubire care sa nu fi intalnit, undeva pe drum, una din perspectivele de aici.

Alice e singura de ceva vreme si e inconjurata de cupluri banale, plictisitoare, niciodata ideale, rar fericite, dar totusi cupluri. Ce vrea ea? Ea il cauta pe EL, desi, dupa atata vreme, mai ca s-ar multumi sa intalneasca si un el cu e mic, cu burta, chelie, fara haz si aproape anost. Numai s-o infasoare si pe ea cineva in pardesiul gros de lana atunci cand bate vantul sau sa o astepte cu un ceai cald cand ajunge acasa. Si iata ca soarta ii surade, atunci cand apare Eric, pe care, la inceput, il considera "eminamente rezonabil". Cu timpul, Eric capata statutul celui care detine puterea in relatie. De ce? Pentru ca Alice il idealizeaza si pentru ca Eric este semi-indiferent. Ea devine paranoica. De aici incolo, e o poveste pe care o stim cu totii. Explicata din perspective filozofice si psihologice fascinante.

"Paranoia poate fi cea mai naturala reactie la sentimentul de iubire, cand pretuim pe deplin pe cineva si, prin urmare, devenim din ce in ce mai constienti de omniprezenta posibilitate de a pierde acea persoana."

5 comments:

delia said...

gasesc cartea in librarii sau tre sa imi fac permis de biblioteca chez toi?:)
p.s nu facem si noi o iesire ca fetele??:)

Ramona Gabar said...

gasesti cartea in librarii, a aparut la Humanitas impreuna cu "Eseuri de indragostit" de acelasi nene. Cristi Luca zice ca e mai tare "Eseuri...". O incerc si pe aia si iti zic. La a mea e abonata Lavinia, asa ca poate ajunge la tine dupa aceea.
Cat despre iesire, ofcourseanytimeletmeknow!
Te pup si astept sa povestim la o limonadaaaa......

delia said...

deci sa ne-ntelegem: mi-o cumpar ca-i cu mana buna si apoi vb despre eseuri.dc nu percam in delta in we, sigurrr dam un semn de-o limonada. va pupp pi toati:)

albeenah said...

E mai tare "eseuri" insa autorul asta are un farmec inconfundabil si o autenticitate de care se bucura fiecare text...asa ca nu cred sa fi scris ceva care sa fie pierdere de vreme.

Ramona Gabar said...

eu am trecut de prima treime din "eseuri..." dar trebuie sa recunosc ca m-a prins mai tare "sex, shopping...."
inca nu pot sa zic concluzia finala, dar o voi comunica aici dupa ce ma elucidez.