22 May 2008

De cand iubesc Bucurestiul?

Orasul meu, cel atat de hulit si de renegat, mi-a dat aseara o palma peste ochi. L-am privit atunci atenta si am vazut cate s-au schimbat de cand l-am ignorat. Si cum in centru, langa TNB, a crescut o trasura cu cai de iarba, iar peste drum au aparut din pamant din iarba verde o fantana si un parc.
Aproape imi e rusine azi sa recunosc cat de mult mi-am ignorat orasul, acest peisaj pare-se dezolant si cenusiu, plin de oameni grabiti si nervosi. Si totusi, orasul meu nu s-a suparat pe mine. M-a lasat sa il ignor dezamagita si sa ma intorc plina de remuscari...aseara.

Totul a plecat de la o vizita la Miercurea Lejera, unul din acele performance-uri pe care cativa artisti tineri le fac de ceva timp in Bucuresti. Am aflat ca miercurea e lejera, ca joia e salon de mai, iar vinerea se intampla pe langa Fire ceva cu o bucatarie si niste legume. Toate sunt workshopuri, improvizatii, prilej de proiectii, de improvizatii, de teatru, dans si muzica.
Am ajuns cam tarzior, desi prietenul meu Claudiu mi-a zis sa vin la timp, dar am ajuns tocmai la timp sa prind sfarsitul reprezentatiei lor. Lasa, mai e si saptamana viitoare, in sala Ronda, la TNB.

Cand am coborat, dupa ploaie, am vazut orasul. Ca si cum nu l-as mai fi vazut de mult, era sa nu-l recunosc. E bestial, va zic. Si n-o sa ma credeti pana n-o sa vedeti, pana n-o sa il luati in serios, cu tot ce se intampla nou, cu viata lui de dupa-masa tarzie, cu casele in care se ascund artisti sa-si faca de cap, cu petrecerile underground, cu ziua Africii, manifestarile gay si anti-gay, ziua Facultatii de Arta, targurile de nimicuri din dulapul bunicii, cu transformarile lui incredibile, cu librariile pitite si curtile cu liliac.

Ieri a fost prima zi din ultimii ani cand nu l-as fi dat pe nici un loc frumos si decent, static si curat, al lumii moderne.

6 comments:

Delia said...

mi-ai luat-o inainte, si io voiam sa scriu azi un post asemanator despre cat de mult a inceput sa-mi placa Bucurestiul, tot aseara. am inceput niste cursuri despre Bucuresti, istoria culturala a locurilor si a cladirilor, la Fundatia Calea Victoriei. este magic! iar aseara, dupa ploaia acre acuratat irasul, afost perfect! cum fac sa ajung si io vineri la evenimentele de care zici?

Ramona Gabar said...

Iata ca am aflat, sapand si sapand pe la prieteni:
KITCHEN DAY Performance
Vineri 23 mai
Ora 18.00
Cool Cat
Am si programul detaliat, daca te intereseaza.

Salonul de Mai se petrece vizavi de supermarketul OK, ala de langa Schitul Darvari. Iar Miercurea Lejera e la TNB.

Vreau si eu la cursul unde mergi!
Unde gasesc detalii?

Delia said...

www.fundatiacaleavictoriei.ro, voila, au inceput deja cursurile, poate te strecura si meritaaa:).
see u vineri, la cool cat? ar fi fain.

Ramona Gabar said...

Multumeessc! Sa vad cum stau cu timpul si poate ajung, ca suna foarte bine. Un prieten care stie mai multe ;-) m-a trimis catre kitchenday.blogspot.com pt programul de vineri.

delia said...

sarumana!! ce week-end misto o sa am! sambata, la 11, la cotroceni ne intalnim toti cursantii pentru o exp de fresce de la manastirea voievozi. va fi si proful, petre guran, si apoi continuam cursul in gradina botaniac. dc reusesti sa ajungi da un semn.

Crisa said...

Si mie si mie! L-am plimbat pe Bamse prin Bucurestii vechi tot weekendul si am (re)descoperit impreuna ce frumosi sunt!