20 March 2008

Superstiti? Da, superstesc.

Ideea asta mi-a venit vazand pe un fel de forum intrebarea "Aveti superstiti?"

Despre superstitii, numai de rau. In primul rand, pentru ca oricum le-am inventat cand eram mici si n-au nici o valoare, decat poate folclorica, in al doilea rand, pentru ca ne fac sa devenim obsesiv-compulsivi.
Dar ar merge o culegere de superstitii.

1. Canalele cu 4 gauri aduc noroc, alea cu mai multe gauri aduc ghinion. Calcati pe canale cu 4 gauri, dar atentie!, calcatul de doua ori pe acelasi capac de canal anuleaza orice influenta. Care se foloseste in cazul in care nu esti sigur si ti-e lene sa ocolesti.
2. Pe dungi se calca mereu in numar par. Oricum, ideal este sa calci IN orice patratica, iar nu pe dungile ei.
3. Daca ma uit la ceas la ora fixa, ma iubeste cineva. Daca ma uit la 00:00, ala de ma iubeste o sa ma si ceara de nevasta. Plus, ca sa am mai multe sanse, se mai pun 10:10, 16:16 si toate celelalte; 16:15 si 16:17 de ex. influenteaza trecutul si viitorul.
4. Pisica neagra care iti trece prin fata se anuleaza fie facand trei pasi in spate (mai greu daca ai peste 11 ani si esti in locuri populate), fie scuipand in san de trei ori (mai discret, ca un parfum de supermarket).
5. Daca vezi trei masini de aceeasi culoare una dupa alta, urmeaza mare noroc la bani. N-am vazut pana acum, desi le-am urmarit, ceea ce se verifica.
6. Daca te intalnesti cu un preot, trebuie sa te tii de un nasture pana trece el, altfel aduce ghinion.
7. Daca vezi o Salvare, aduce noroc (nu stiu de unde si pana unde au inventat copiii asemenea superstitie neconcordanta).
8. Daca vezi un avion sau o stea cazatoare, iti pui o dorinta, care se implineste. Super verificata, functioneaza, va jur! Da roade in cele mai disperate situatii.
9. Multa lume nu se intoarce din drum. Tata de exemplu nu se intoarce sa-l pici cu ceara, chiar de si-a uitat ceva de importanta vitala. Striga pana vine cineva. De mine nu s-a lipit asta.
10. Cand pleci cu o treaba importanta (cum ar fi un examen), musai sa pasesti din casa cu dreptul.
11. Nu se tin flori uscate in casa, aduc ghinion.
12. Gunoiul nu se arunca seara, dupa asfintit, ca cica arunci sporul casei. Drept pentru care, daca totusi e nevoie sa-l arunci, ca altfel nu se poate, trebuie sa opresti ceva, fie si un petic de hartie.
13. Cand versi sare, inseamna cearta, drept pentru care trebuie sa iei din gramajoara varsata si sa arunci peste umarul stang.
14. Daca iti cosi ceva pe tine, se zice ca iti cosi mintile. Pentru anularea efectului devastator, trebuie sa tii un capat de ata intre dinti.
15. Una pe care eu personal o ador si o aplic: cand ajungi pentru prima data intr-un loc, trebuie sa iei o piatra in gura si sa-ti pui o dorinta.
16. Foarfecele si cutitele trebuie asezate cu varful in jos si pasate cu manerul inainte, altfel inseamna cearta in casa.
17. Daca spargi o oglinda, te asteapta sapte ani de ghinion, efect care poate fi anulat adunand toate cioburile intr-o cutiuta care se pune 3 zile la soare.
18. Nu e bine sa te stergi cu cineva pe acelasi prosop in acelasi timp, ca sa nu va certati.
19. Daca primesti incaltaminte in dar, e bine sa dai in schimb un banut cat de mic, altfel inseamna ca ti-a dat papucii.
20. Cand primesti animale, e musai sa le platesti cu o suma simbolica (de obicei, o moneda), pentru ca acestea sa fie sanatoase si sa aiba viata lunga.
21. Ce tine de meseria ta nu e bine sa faci pe gratis nici pentru cel mai bun prieten. Cere intotdeauna o moneda ca plata.

Mai zic daca-mi mai amintesc.

10 comments:

Crisa said...

Intorsul din drum: cel mai verificat cu putinta. M-am intors din drum de vreo 3 ori in viata. Prima oara mi-am spart ochelarii (si da, era o drama, pentru ca eram mica-mica si se stie ca atunci cand esti mic cea mai mare boacana pe care poti s-o faci este sa-ti spargi ochelarii/ sa spargi ochelarii unui coleg de scoala); a doua oara am luat 6 in teza la mate (ataaaat!); a treia oara am facut accident cu masina (desi crescusem cu superstitia asta si stiam ca se verifica si stiam ca nu trebuie sa plec cu masina daca m-am intors din drum, asa e ceasul rau, iti ia Dumnezeu mintile).

Nu ma mai intorc din drum veci, fie ce-o fi!

Ramona Gabar said...

cred ca si asta se transmite genetic :)))

hunkypunky said...

dintr-un palmares infloritor si pastrat ca sfintele moaste la mine in familie mai stiu asa:
- salvarea poate aduce si ghinion, daca nu e cu sirena urlatoare, si ca sa anulezi efectul trebuie sa pui mana pe rosu si sa iti musti limba de trei ori;
- cand vezi un hornar trebuie sa te ti de un nasture si sa il rasucesti numarand, de preferat in gand, pana la zece; asta inseamna noroc cu carul si perversitate maxima daca e capsa de la blugi si esti in public;
- in dormitor, patul nu trebuie sa se reflecte in oglinda, pentru ca iti aduci pe cineva spurcat in casnicie;
- la inceput de an scolar trebuie sa intri cu dreptul in scoala / clasa / mijloc de transport care te aduce acolo, ca sa mergi cu dreptul tot anul;
- daca agiti foarfeca dar nu tai nimic asta inseamna cearta in familie;
- daca tii in casa obiecte sparte si lipite inseamna saracie si ghinion;
- nu e bine sa iti pui dorinte cand e luna plina pentru ca nu se implinesc;
- cand primesti sau dai in dar o batista sau un ceas, trebuie sa dai o moneda in shimb pentru ca sunt semn de despartire si de lacrimi;
- daca dai in carti nu trebuie sa ti picioarele incrucisate pentru ca iti incrucisezi norocul;
- daca scapi pe jos o furculita inseamna ca iti intra o femeie rea in casa; daca scapi un cutit iti intra un barbat;
- prima persoana care intra in casa dupa revelion, sau in prima zi a noului an trebuie sa fie musai barbat, pentru ca aduce prosperitate in casa; (ete fas!)
- si preferata bunicii mele: la prima furtuna cu trasnete, tunete adica rupere de nori / potop / haos, trebuie sa iti dea mama / bunica / matusa cu un inel de aur in cap, ca sa fii tare ca tunetul / trasnetul / potopul!!!
ar mai fi, cate-n luna si in stele, dar nefiind puse in practica, se mai uita
:D

Ramona Gabar said...

wow, bestial, imi place de familia ta!
am putea sa punem la punct o culegere de superstitii romanesti. trebuie sa ne interesam si pe la altii, asa ca te astept cu detalii. si daca vrei, sa ne auzim pe email, poate chiar o scriem impreuna si o propunem unei edituri. imi place foarte mult ideea.

Crisa said...

Da da, facem o colaborare Oana & Buna ei care le stie pe toate, si daca n-o credeti, intrebati-o voi pe nepusa masa cine a fost Dragobete si ce a facut exact. Sa vedeti ce ne umileste!

Ramona Gabar said...

Pai e foarte bine, mai ales ca la o culegere de superstitii se cere musai un antropolog. Asa ca hai sa ne interesam cum devine treaba.

hunkypunky said...

pfuaiiiii! absolutamente minunat! contactez Buna chiar acum! o sa fie mai mult decat "bucurata" cum ii place ei sa fie!

hunkypunky said...

aaaa! si mai era una:
niciodata sa nu calci cu fierul de calcat direct pe tine, nu doar pentru ca poti sa te arzi (a se lua aminte de catre o anumita galusca, se stie ea care) ci pentru ca iti calci mintea!efectul poate fi anulat daca in acelasi timp ti un deget in gura!
:P

Ramona Gabar said...

Eu intre timp mi-am amintit destul de multe si mi-a venit ideea sa le organizam tematic: superstitii de nunta, superstitii cu nou-nascuti, etc, etc. Mai facem cercetare, inteleg ca Irina o sa ne ilustreze, ca sa zic asa. Ne organizam.

Filip said...

Sunt dragute superstitiile dar nu cred ca sunt toate adevarate.