28 February 2008

Scrisoare pentru Clara


Clara are cam 40 de ore. Asta e varsta ei, s-a nascut ieri, pe la miezul noptii. Clara are o mamica, care are o prietena, care impreuna cu o alta prietena, au un blog. Care blog este despre cate in luna si in stele si in mare si oras.

Asa ca, in afara de traditionalul "bine ai venit" si "ce face fetele, te plimbi?", Iulia vrea sa se joace de-a ursitoarea si sa ii spuna Clarei cate ceva.

Draga Clara,

Intai de toate felicitari pentru usurinta cu care ni te-ai alaturat, pentru parul balai si pentru ochisorii albastri (care trebuie sa iti ramana asa, ai inteles? fara smecherii!).

Apoi, da-mi voie sa ma prezint. O sa o auzi pe mami a ta referindu-se la mine ca la Iulia. Ei bine afla insa ca sunt o printesa de neam vechi, zana din cand in cand si spiridus in devenire. Asa ca trebuie sa ma asculti. Si nu, chiar daca eu am tatuaj, tot nu e bine sa iti faci! Asa... eu o sa te scot la plimbare cat de curand (aici trebuie sa iti reamintesti sa nu ma strigi mami, ca se pierde tot scopul plimbarii), o sa stam intinse pe iarba si o sa vorbim despre culori si cuvinte si poate daca avem chef, o sa invatam diferenta dintre un sacal si Chagal, dintre Van Gogh si Van Nistelrooy si Rushdie si "nu stiu".

Pana atunci insa, vreau sa iti doresc sa mostenesti spiritul si curajul mamei tale, inteligenta tatalui, iar fizic... vezi si tu ce-ti place. Eu una par example, am luat de la fiecare ce aveau mai rau (respectiv maxilarul si soldurile de la mama, nasul si gambele de la tata). Asa ca din look, ca sa zic asa, vezi cum te descurci! Dar misca-te repede!

Revenind, iti mai doresc aer curat, alimente ecologice si resure naturale din belsug. Pasiune pentru muzica si culori, carti si cocori, mofturi in limita suportabilului, la fel si aroganta, o memorie de elefant si sute de zambete in fiecare zi, fiecare altfel.

Vezi cum scapi mai incolo de asta cu "dreptu' " si "aseu' ", orienteaza-te pana acolo, imbratiseaza animalele (atentie la cai!), valurile, copacii, alti copii. Razi. Imparte-ti biscuitele cu Matei, santajeaza-l pe taica-tu sa iti ia hainute cyclamen si turqoise si fuchsia ca sa il confuzezi suficient incat sa iti ia de la Escada.

Refuza telefonul mobil si laptopul. Iar daca e sa fie, cedeaza in fata unui MacBook Air, care e doar un pic mai gros decat va fi primul tau dintisor. Razi.

Simpatizeaza-i pe Harry, Hermione si Frodo dar iubeste-l pe Nica, pe Olguta, pe Tom, pe Heidi, ba chiar si pe Mercutio.

Razi cu toti dintii (aia, unu, doi, apoi din ce in ce mai multi), plangi, beleste-ti genunchii, scutura-te si pleaca mai departe. Razi. Nu te speria, nimeni nu va locui niciodata sub patutzul sau in dulapul tau. Cauta-ti imaginatia si imprieteneste-te cu ea. Intreab-o pe mami despre Sandy Bell si Pixar. Intreaba-l pe tata despre bloguri. Intreaba copiii despre ei. Asculta povesti, cauta povesti, spune povesti. Calatoreste.

Poti sa faci orice, orice. Poti sa strici lucruri (si apoi sa ridici inocenta din umerashi, spunand - s-a stricaaaat) si nimeni ne te cearta. Poti sa nu dormi de dupa masa, poti sa nu mananci tot din farfurie la fel cum poti sa torni dulceata in galosii musafirilor. Cel mai important e sa nu ranesti pe nimeni niciodata. Si sa razi.

Iulia

Si ca sa ne obisnuim de mici cu muzica faina, ia uite-l pe baiatul asta de la Travis care a scris un cantecel in momentul in care i s-a nascut fiul! E despre bebelusi deci, enjoy!




8 comments:

Anonymous said...

Foarte foarte foarte dragut articolul, scrisoarea. Si muzica... Oh!

Iulia said...

Multumim :)

Anonymous said...

N-aveti pentru ce. :D

Ramona Gabar said...

Chiar ca! M-a emotionat ceea ce spuneti Dvs aici, precum si faptul ca avem o fetita. Inteleg ca in cateva luni merge cu noi la Vama, dupa cum o stim pe mami.

B said...

(tears)
(not lying)

roli said...

Deosebit.....!

pukatuka said...

frumos! treaba aia cu lacrimile mi s-a intamplat si mie intr-o redacatie sufocata de zeci de oameni cu creierii incinsi. vreau sa fiu clara:))

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!