23 January 2008

Lumea vazuta de sus


Ramona viseaza despre cum ar fi un glob pamantesc fara oameni si nu stie exact daca asta a fost un vis sau ce-o fi fost

Se facea ca eram intr-un avion de pasageri al carui pilot era foarte plin de imaginatie, bunavointa si, mai ales, spirit ludic. Drept pentru care ne jucam impreuna, noi, pasagerii, si el, pilotul, de-a giumbuslucurile pe harta lumii. Parasiseram un oras insorit si traversam o mare luuuunga si albaaaastra de te dureau ochii. Ca tot ne dureau ochii de atata lumina, de atata frumusete si de uimirea ca un pilot poate fi atat de imprevizibil, el s-a apucat mai abitir sa faca niste loopinguri si rotocoale ale caror denumiri nu imi mai vin acum in cap, desi in vis le stiam pe toate. Asta si pentru ca am citit "Istoria aviatiei romane" cand eram mai mica, o carte de capatai in biblioteca unei familii cu un tata-aviator.
Toata istoria imi pare acum neverosimila, desi in acele momente aveam un singur gand in cap Niciodata nu mi-am imaginat ca planeta asta este ASA DE FRUMOASA!!! iar nu Ce naiba se intampla, e pe bune ca asta s-a apucat de loopinguri cu pasagerii pe cap?
Cel mai tare a fost cand pilotul a pozitionat avionul perpendicular pe planeta, cu aripa-inspre-care-stateam-eu-la-geam intinsa inspre mare si cealalta, unde-nu-stateam-eu-la-geam, intinsa inspre soare. Aaaa, nu va puteti imagina cat este de frumoasa planeta noastra!! Eu atunci i-am putut vedea curbura, vedeam o intindere imensa, albastra, care stralucea in lumina, in care imi imaginam delfini si pesti galbeni-roz-verzi-albastri-mustar.....Da, e frumoasa planeta asta de-ti vine sa plangi, mai ales cand te afli intre globul rotund si soare, si stai perpendicular pe mare, si vezi o insula mititica in mijloc, probabil Sardinia.... Da, e frumoasa! Si totusi, noi-oamenii ne incapatanam, chiar si in visul meu, sa o distrugem metodic si constant, incat milioane de ani de evolutie stau si tremura de frica in fata a cinci mii de ani de evolutie care si-au luat puterea sa faca ceea ce doresc cu ceea ce doresc dintre Dvs.
Nu stiu exact daca a fost un vis ca am vazut curbura planetei albastre si ca planeta in momentul ala era chiar asa de albastra ca iti luau foc ochii. Daca n-a fost insa vis, as vrea sa transmit salutari celui mai imaginativ pilot din lume, capitanul Pascu, despre care in vis am aflat ca activeaza pe ruta aeriana TAROM-Iberia. Sunt convinsa ca e un om bun si ca ne-a servit o lectie pe care doar eu am inteles-o, ca doar era visul meu.

No comments: